En tidlig julegave. Den tredje anmeldelse af Under Nordlys. Og tredje gang 5 stjerner. Senest fra Bogfidusen. 

Læse hele anmeldelsen her: 

http://bogfidusen.dk/under-nordlys/?fbclid=IwAR1I1JhPf-pZlJWqzpTZPW8z7R_9I1ib-DUDlJi89W3q-feTrO14maSzYe0

 

5 Stjerner *****
 
"Der findes bøger, som det ikke er dejligt at læse. Men hvor man alligevel bagefter siger til sig selv: Hvor var det godt, jeg læste den bog. Sådan er det med politimanden og forfatteren Arne Woythals seneste bog "I krig med politiet".

Det er en forfærdelig bog at læse. Men det er vigtigt, at man læser den. Bogen er ikke forfærdelig, fordi Woythal skriver dårligt eller mangler en god historie. Tværtimod. Den er forfærdelig, fordi Woythal er en god fortæller og har en vigtig historie at fortælle."

Læs hele anmeldelsen her:

https://www.fyens.dk/kultur/Arne-anbefaler-Politimand-paa-udebane/artikel/3332032

4 hjerter fra Catsbookandcoffee.com 

Læs hele anmeldelsen her

http://catsbooksandcoffee.com/mord-paa-bestilling/

 

4 ud af 5 hjerter fra Krimifan.dk

Læs hele anmeldelsen her

 

http://www.findalskrimiside.dk/327761582/6368572/posting/gribbene-fra-sofia-af-arne-woythal 

5 hjerter fra Catsbooksandcoffee.com 

Læs hele anmeldelsen her

 

http://catsbooksandcoffee.com/gribbene-fra-sofia-af-arne-woythal/

 

4 ud af 5 stjerner fra Krimifan.dk. 

Læs hele anmeldelsen her

 

http://krimifan.dk/den-hollandske-forbindelse-af-arne-woythal/

Dugfrisk anmeldelse af Den Hollandske Forbindelse fra Cats, Books and Coffee. 

Læs hele anmeldelsen her

http://catsbooksandcoffee.com/den-hollandske-forbindelse-af-arne-woythal/

Anmeldelse af Den Hollandske Forbindelse.

Læs hele anmeldelsen her

https://vafo.dk/kultur/Boganmeldelse-Kriminal-assistenten-der-blev-traet-af-krimi-sjusk/artikel/514444

Ny anmeldelse af De Dræbtes Advokat.

... og så på en juleaftensdag. 

Læs hele anmeldelsen her

http://catsbooksandcoffee.com/de-draebtes-advokat-af-arne-woythal/

De Dræbtes Advokat

Findals Krimisider giver De Dræbtes Advokat 4 ud af 5 krimihjerter i anmeldelse af 2. december 2017. 

Læs hele anmeldelsen her.

http://www.findalskrimiside.dk/327761582/5341656/posting/de-dræbtes-advokat-af-arne-woythal

Drømmehuset i Dronningmølle sætter rammen for Scenen: Krimifortællinger

Ejer  Anne-Dorthe Liljedahl åbner huset med lige dele smukke brugskunst genstande og lige dele små kunstværker – bøger i stakkevis. Med den smukke udsigt til vand mødes krimiinteressede mennesker med eet for øje – nemlig at høre fortællingerne om novellesamlingen “Mord på din Ferie”. Krimifortællingerne udgivet ved Byens Forlag udgør syv forskellige forfatteres bud på mord lige der, hvor de holder ferie.

Mord på feriesteder i sig selv er jo interessant – for hvordan lige det… ? Hvorfor og hvem er det lige man vil slå ihjel på ferien? Det er spørgsmål som optager mig op til denne eftermiddag – torsdag i uge 42 kl. 16-18 i Dronningmølle. Lotte Petri, Lone Theils, Arne Woythal, Kim Juul, Einar og Berg samt Eva Maria Fredensborg har skrevet en novelle hver, som samlet får rystet godt og grundigt i “feriens grundvold”.

Arne Woythal, Lone Theils og Lotte Petri er repræsenteret som novelleforfattere og giver en introduktion til deres bidrag i” “Mord på din ferie”. 


Foto: Arne Woythal, Lotte Petri, Lone Theils i Drømmehuset, Dronningmølle (Ditte Würtz)

Lotte Petris novelle “Englen uden vinger” har sit udspring i Hornbæk med et uhyggeligt afsæt i barnemord. Her er virkelig “lagt i kakkelovnen” til en spændende kriminovelle med Josefine Jespersen og betjenten Xander. De to har mødtes før – og mødes her igen, hvor de skal få klarhed over mordets trange kroge af afsky. En afsky, der bevæger sig i kulturbundne vilkår og menneskelige tragedier. 

Lone Theils har godt nok solgt sit sommerhus på Enebærvej i Djursland. Ud fra det – har hun skabt et fiktivt mord. Hvorfor er det netop sommerhusene på Enebærvej i novellen talrigt til salg pludselig.. ? Det pirrer nysgerrigheden. Og hvad er der sker bag sommerhusligusteren? “Mordene på Enebærvej” fortæller historien om havetyven med en malende underfundighed og vis portion af skævhed. Lone Theils fanger essensen og stemningen i de små samfund med en perlende humor. Eksempelvis var jeg begejstret over flere af formuleringerne: F.eks.”Flemming er tidligere sløjdlærer, så han tog det i stiv arm”. En vedkommende og sjov kriminovelle.

Arne Woythal løftede sløret for, at han oprindeligt tænkte ferie i Capetown. Hvad gør man så.. hvis det snarere er ferie in Danmark, som er i fokus. Så må man ud og researche: Arne Woythal faldt for det smukke Ellinge Lyng ved Sejerø bugten. Med novellen “Dagbogen” skaber Arne Woythal en fortælling om en masse antagelser og spekulationer rørt godt rundt med lige dele mystik, uro og tyngde af det usagte. Med et spind af (måske) sand- såvel som usandheder stimuleres læseren i et væk i formodninger med et snert af “hvad nu hvis”.

Andre stærke bidrag til novellesamlingen “Mord på din Ferie” tæller Einar og Berg, som fortæller historien om mord i novellen “Sommerland Sjælland”. Allerede her mærkes gispet i kroppen: Uheld i rutschebanen. Men en kende mere anderledes og udspekuleret er det. Einar og Berg bevæger sig med uhygge i mørket med helt helt andre menneskelige motiver. 

Eva Maria Fredensborg sætter den unge betjent Jasmin igang i Rørvig med en stak sommerhusindbrud; her iblandt også en ældre drabssag. Sikke en masse interessante veje det arbejde tager hovedpersonen. Eva Maria Fredensborg formår til fulde at fange essensen af en mindre by med alle dens eksistenser og kulturer.

Kim Juul  indfanger Allinges og “Gæstergiveren”s kunstnermiljø summende af musik, intriger, kammeratskab, mord, ro og god kaffe. Her er ingen tvivl om, at forfatteren har oplevet stemningen her. Her hjælper hovedpersonen Nordholm med den opklaring, som byder på flere refleksioner ud i motiver. En kriminovelle med et snert af Agatha Christie – “Nobody leaves this boat !”.

“Mord på din ferie” er en overkommelig og nem bog at gå til, som samtidig byder på krimi af den gode skuffe. Jeg kan tillige nævne at Byens (forlag) tidligere også har udgivet “Mord i din hjemby” (2015) og “Mord i dit hjem” (2016). 

Hvis du er blevet nysgerrig på “Mord på din Ferie”; hvis du er vild med krimi; hvis du ikke orker de tunge værker; hvis du som jeg bare ikke kan lade være – SÅ:

Vil jeg anbefale dig at læse “Mord på din ferie”.

Anmeldelse og beskrivelse af:

Kriminørd (blog & anmeldelser) ved Ditte Würtz 

web: kriminoerd.wordpress.com

facebookside: Kriminørd – Blog & anmeldelser

 

Krimisiden.dk 9. oktober 2017

BOGFIDUSEN Bedømmelse:   ***** (5/6)

 

MORD I FERIEOMRÅDER I DANMARK

8. oktober 2017 Arne Woythal, Einar & Berg, Eva Maria Fredensborg, Kim Juul, Lone Theils, Lotte Petri

 

 

 

Små noveller skrevet af danske forfattere:

Einar & Berg: Sommerland Sjælland

Ansatte i Sommerland Sjælland, finder en ung død kvinde af anden etnisk herkomst end dansk. Pressen blæser naturligvis historie stort op og sætter spørgsmålstegn ved om der er tale om æresdrab, idet den unge kvinde ikke bar tørklæde, og arbejdede blandt andre unge danskere.

De ansatte går og skuler til hinanden og den daglige leder – er der en morder på arbejdspladsen? Den daglige leder har voldsomme problemer nu politiet har lukket forlystelsesparken – hvordan skal han betale sin ansatte uden penge i kassen ?

 

Lotte Petri: Englen uden vinger 

Vicepolitiinspektør Alexander Damgård – Xander og retsmedicineren Maria Holeby, også kaldet Isdronningen, bliver kaldt ud til Hornbæk strand. Nogle unge mænd har fundet en sort affaldssæk indeholdende et dødt spædbarn.

Idet barnet er skændet på uhyggelig vis bliver knogleeksperten Josefine Jespersen tilkaldt. Måske kan hun via sine undersøgelser klarlægge hvem barnet er og måske give et bud på hvorfor det mangler armene.

Først tænker Xander at liget er efterladt af en fodgænger der er gået langs stranden med sin uhyggelige hemmelighed – indtil han kommer til at se ud over havet….

 

Lone Theils: Mordene på Enebærvej:

Den ældre kriminalforfatter leder efter et nyt hjem og er faldet over et flot hus på Enebærvej. Hun bliver her vist rundt af en meget emsig ung ejendomsmægler. Da hun ankommer til huset ser hun at mange af de huse der ligger på vejen står tomme og til salg. Hun spørger den unge mand om grunden til dette, men han slår det bare hen.

Hun går rundt i haven efter ejendomsmægleren er ilet videre og her møder hun naboen. Han kan til gengæld kaste lys over mysteriet om alle de tomme huse. Efter en vejfest begynder de folk der har deltaget i festen at falde døde om ….

 

Arne Woythal: Dagbogen

En mand har arvet et sommerhus efter faderen. Det har været i familiens eje i mange år. Han bliver enig med sin kone om at køkkenet nok trænger til en ordentlig overhaling. Så han er taget alene ud til sommerhuset for at påbegynde det store arbejde. Under en liste i køkkenet finder han et hulrum, hvor der ligger en grøn lærredspose. Der ligger en dagbog i posen.

Nu må køkkenrenovering vente – hvad står der i denne dagbog ? hvem har skrevet den ? Nysgerrigheden sejrer.

 

Eva Maria Fredensborg: Skelettet på Skansehage

Jasmin er blevet daglig leder på Nykøbing Sjælland Politistation. Der er en meget begrænset åbningstid på stationen, så Jasmin har masser af tid til at se på nogle af alle de sager hendes forgængere har efterladt. Der ligger en enkelt drabssag og et hav af sommerhusindbrud. Det trækker voldsomt i den nye leder for at kaste sig over drabssagen, det kan blive ret trivielt med en serie af indbrud, hvor mange af sagerne ligner hinanden. Alligevel begynder Jasmin at se efter lighedstegn i indbrudsbølgen.

 

Kim Juul: Mord i Allinge 

Lars Nordholm er taget til Bornholm. Hans bedste ven “Bønnen” synes at et ophold i sommerhus, ville give den største mulighed, for at få indspillet nogle af Lars sange. Her er fred og ro til at fordybe sig. Så kan de jo i pauserne besøge “Gæstgiverriet” i Allinge og selv blive forkælet med noget god livemusik.

En morgen bliver idyllen nu til at overse, da Lars efter en tur ved bageren står og ser ud over vandet i havnen. Her ligger musikanmelder Pierre Pamol, hyppige og ikke nødvendigvis yndet gæst i “Gæstgiveriet”, flydende i vandet med en stor kokkekniv i ryggen.

 

Anmeldelse:

En skøn samling små noveller med kun en ting tilfælles. Mordene er begået på steder hvor turismen er høj. Forfatterne har valgt steder, hvor de selv har afholdt ferier. Det er tydeligt at de har lokalt kendskab til de områder de skriver om, på godt og ondt. Det er også et spøjst valg at det skal foregå i et ferieområde, steder hvor man ellers skal være tryg og hygge sig med familie og venner.

Dette er den 3. bog i serien – samlet af Byens Forlag. Det er en rigtig god ide så kan læseren få 6 små forskellige historier istedet for en lang. Det gør at man kan have bogen liggende på natbordet også holder den en hel uge.

Historierne er krydret med små interviews med de 6 forfattere hvor de svarer på hvorfor de netop har valgt denne lokation. Men også om de selv har oplevet noget uhyggeligt som de vil dele med bogens læsere.

 

Faktaboks: 

Titel: Mord på din ferie

Forfatter: Lotte Petri, Lone Theils, Kim Juul, Einar & Berg, Eva Maria Fredensborg, Arne Woythal

Genre: Kriminalnoveller 

Forlag:  Byens 

Udgivet: 2017 

Sider: 193


Anmeldereksemplar fra forlaget.

 

Aarhus Stiftstidende - 29. april 2017

Fyns Stiftstidende - 21. december 2016

De dræbtes advokat

 
AF Arne Woythal
 
 
353 sider byens forlag
 
Forfatteren er i dag ansat ved Københavns Vestegns politi i afdelingen for personligfarlig kriminalitet. Han har tidligere været i både kriminalpolitiet i Gladsaxe og i Rigspolitiets rejseholds drabssektion. De dræbtes advokat er forfatterens debut og første bind i en planlagt serie om Rasmus Berg og drabsafdelingen. 

Rasmus er ansat i drabsafdelingen på politigården i Albertslund. Han er del af et lille hold, der er specialiseret og trives rigtig godt i gruppen. Privat er han alene efter en skilsmisse og efter de to voksne børn er flyttet hjemmefra. Han begynder at savne selskab, og første trin i den raket, bliver at begynde at fodre katten, der ofte sidder på terrassen. En sommerdag kaldes Rasmus og makkeren Asger ud til et røveri, hvor der både er anvendt vold inde i banken og et vidne på parkeringspladsen er tæt på at miste livet. Selv om politiet hurtigt finder flugtbilen, ender alle øvrige spor og sagen går i hårdknude. Men da der senere bliver anmeldt et mord og et selvmord, der virker lidt for arrangeret, får Rasmus og resten af gruppen mere end rigeligt at se til. For arbejdet i politiet er præget af ventetid, overarbejde og et godt kollegialt fællesskab, hvor kompetencerne skal mødes. Spørgsmålet er så om gruppen kan løse sagerne, om de har berøring eller om der kommer flere til.

Kapitlerne er fint opdelt i tid og sted, så det er let at følge handlingen. Sproget er letlæseligt, men jeg savnede en mere skarp redigering, da der indimellem er gentagelser og stilstand. Personportrætterne er gode og jeg var med inde under huden på dem. Rasmus ligger lige på vippen til at blive en "superman" men heldigvis forbliver han på den rette side. 

Dette er ikke en krimi i gængs forstand, det er en dyb og realistisk fortælling om politiets arbejde. Nuvel, der er både røveri og drab, men hovedvægten ligger på figurernes handlinger og så altså et bundsolidt opklaringsarbejde. 

Plottet åbenbares meget hurtigt, så det er der ikke spænding om, men det betyder intet for fortællingen - netop fordi denne roman fortæller om politiets arbejde, mere end den er en spændingsroman med et højt actionniveau - jeg er vild med det.

Når jeg læser krimier er der nogle helt klare parametre for succes i min læseoplevelse: Jeg skal have solide figurer, jeg kan relatere til. En realistisk gennemgang af politiets arbejde og ingen lette løsninger - jeg får det hele her. 

Og så har jeg oven i købet fået en fortælling, hvor dele af handlingen bogstavelig talt foregår i min for- og baghave. Hvor den dygtige politimand også kan vise følelser (det gør skam heller intet for min interesse for ham, at han tager en herreløs kat ind) og endelig har forfatteren naturligvis fat i, og går i clinch med, et af mine største irritationsmomenter: at forfattere meget ofte skriver mord og mordere... 

Så dette er et herligt frisk pust på den danske krimihimmel, er du til grundigt og realistisk politiarbejde og en handling, der ikke spiller på action, ja så er dette altså et virkelig godt bud på vinterens læsning. Jeg ser frem til de kommende romaner i serien.


© Bognørden